WINNICE JAWOREK 1 DZIEŃ

Enoturystyka

WINNICE JAWOREK 1 DZIEŃ

ZWIEDZANIE NAJWIĘKSZEJ WINNICY W POLSCE Z DEGUSTACJĄ WINA I UROCZYSTYM OBIADEM

 

 

ATRAKCJE PROGRAMU:

  • ZWIEDZANIE WINNICY

  • POZNANIE PROCESU PRODUKCJI WINA

  • DEGUSTACJA WYTWARZANYCH PRODUKTÓW: WIN I MIODÓW PITNYCH Z POCZĘSTUNKIEM

  • UROCZYSTY OBIAD Z LAMPKĄ MIEJSCOWEGO WINA

 

KOSZT WYCIECZKI:

OPCJA Z OBIADEM:

  •  189 zł/os. – grupa min. 40 os.
  • 209 zł/os.  – grupa min. 30 os.

  • 239 zł/os. – grupa min. 18 os.

 

OPCJA BEZ OBIADU:

  •  139 zł/os. – grupa min. 40 os.
  • 159 zł/os.  – grupa min. 30 os.

  • 189 zł/os. – grupa min. 18 os.

* podane ceny są cenami brutto, zawierają wszystkie świadczenia.

 

OPIS WINNICY:

Winnice Jaworek założone zostały w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworków. Głównym celem przedsięwzięcia była uprawa winorośli właściwej (Vitis vinifera) z przeznaczeniem na produkcję wina regionalnego, miodów pitnych bazujących na soku winogronowym oraz nalewek i destylatów owocowych na bazie miodu. Poza tradycyjną produkcją białych i czerwonych win, winnice zajmują się produkcją miodu pitnego na bazie soku winogronowego według własnej receptury.

Obecnie są największą polską winnicą, na której testowanych jest ponad 30 odmian winorośli, sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii i Francji. Winnice Jaworek dzięki swojej ofercie stały się ważnym punktem na enoturystycznej mapie Polski. Dla turystów udostępniona jest do zwiedzania winiarnia i piwnica. W trakcie wizyty goście poznają historię miejsca, w którym znajduje się winnica, poznają cały proces produkcji od momentu zbioru owoców, do wprowadzenia gotowego wina do sprzedaży. Przy sprzyjającej pogodzie istnieje możliwość zwiedzenia również plantacji. Zakończeniem zwiedzania są degustacje win i miodów produkowanych w winnicy.

 

PROGRAM:

Wyjazd w godzinach porannych, przyjazd do Miękini w woj. dolnośląskim, zwiedzanie Winnicy Jaworek – największego w Polsce obiektu tego typu. Zwiedzanie Winnic rozpoczynamy w winiarni – miejscu, gdzie powstaje wino. Uczestnicy poznają proces produkcji wina od momentu winobrania do wprowadzenia gotowego produktu do sprzedaży. Kolejnym miejscem udostępnionym do zwiedzania jest piwnica, gdzie wino leżakuje. Zakończeniem zwiedzania jest degustacja 3 rodzai win wytwarzanych w winnicy: Jaworek Cha-re XIII (białe wytrawne), Jaworek Moscato (białe wytrawne) oraz Jaworek Pinore XI (czerwone wytrawne) z poczęstunkiem: przekąski do wina: sery, dojrzewające wędliny, oliwki, gorzka czekolada, orzechy, pieczywo. Po zwiedzaniu uroczysty obiad lub kolacja z lampką miejscowego wina. Powrót w godzinach wieczornych. Opcjolnalnie możliwość czasu wolnego na wrocławskim Rynku.

 

CZAS TRWANIA: 1 DZIEŃ (10-12 GODZIN)

– poranno – wieczorna:

wyjazd 08.00 – 10.00, powrót 20.00 – 22.00 ;

 

 

ŚWIADCZENIA:

  • transport autokarem
  • opłaty drogowe i parkingowe
  • opieka licencjonowanego pilota
  • zwiedzanie winnicy
  • degustacja: 3 rodzaje win, przekąski do wina
  • dwudaniowy obiad z kieliszkiem wina